Délka legislativních povolovacích procesů brzdí stavebníky

2.11.2023


Svaz podnikatelů ve stavebnictví aktuálně považuje za největší výzvu oboru délku legislativních povolovacích procesů, která se staví do cesty plánovaným projektům. Pokud se proces povolování staveb významně nezkrátí a nezjednoduší, nikam se neposuneme. Česká republika přitom potřebuje stavět byty, dálnice, silniční okruhy nebo železnice

„Pomalá výstavba a zaostávající dopravní infrastruktura je v České republice bohužel realita. Dlouhodobě na tento problém upozorňujeme. Kvalitní dopravní infrastruktura je jednou z podmínek ekonomické prosperity státu,“ říká Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví, který spolu se zástupci největších zaměstnavatelských a podnikatelských organizací představil jejich SWOT analýzu. Ta má ukazovat směr, jakým by se měla Česká republika ubírat v nejbližších třech desetiletích.

Právě pomalá výstavba a zaostávající dopravní infrastruktura v ní figurují jako dlouho zanedbávané problémy českého hospodářství. „Pokud se ale významně nezkrátí proces povolování staveb a politici na celostátní i místní úrovni nenajdou odvahu dělat obtížná rozhodnutí, nikam se neposuneme,“ říká Nouza.

Nejde přitom jen o velké komplexní stavební plány, jako jsou například dostavba dálniční sítě či výstavba vysokorychlostních tratí. Zdlouhavé legislativní procesy brzdí i menší projekty. Situaci by měl zlepšit nový stavební zákon. Zatím se ale podle něj nepovoluje, účinnosti nabude až v příštím roce. V SPS věří, že části stavebního sektoru – veřejným investicím – pomůže Dopravní a energetický stavební úřad, který vzniká na Ministerstvu dopravy. Vyhráno nicméně není. „Je důležité dotáhnout nový stavební zákon do konce, tedy sledovat, jakým způsobem se bude situace dále vyvíjet, a případně na ni reagovat. Česká republika může a měla by se stát křižovatkou Evropy, ale nestane se tak zničehonic. Rychlejší a jednodušší legislativa zásadně pomůže realizovat strategické investice, mezi které patří právě stavba dopravní infrastruktury, “ dodává Nouza.

zdroj foto: pixabay.com

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa