Jak si v domácnosti hlídat spotřebu elektřiny a ušetřit za ni

31.12.2023


Efektivní správa spotřeby energií je klíčovým prvkem nejen pro úsporu peněz, ale také pro zajištění zelenější budoucnosti. Jak si v domácnosti spotřebu ohlídat a jakými kroky ji lze snížit tak, abyste při vyúčtování neplatili zbytečně moc?

Samoodečet energií pro lepší přehled

Prvním krokem, jak ušetřit za energie, je monitorování spotřeby. Odečet za vás sice jednou za čas udělá distributor, pro lepší přehled a optimálnější nastavení záloh je však vhodnější samoodečet. Pravidelným zadáváním samoodečtu lépe odhadnete, jak dopadne vyúčtování a můžete si případně upravit výši svých záloh. Využijte aplikaci MŮJ ČEZ a získejte nad spotřebou energií větší kontrolu. Za zmínku v tomto směru stojí mimo jiné i projekt ČEZ Akademie, který široké veřejnosti poskytuje rady a tipy v ohledně různých oblastí energetiky.

Pořádně si to změřte

Velice šikovnými nástroji pro zjištění reálné elektrické spotřeby jednotlivých zařízení jsou digitální elektroměry. Zatímco klasické wattmetry mají jen displej, který ukáže, kolik elektřiny daný spotřebič vyžaduje pro své fungování, chytré zásuvky lze propojit s mobilní aplikací a ovládat je na dálku v rámci chytré domácnosti. Abyste si přístroj nemuseli kupovat, je možné si je od některých dodavatelů energií také vypůjčit.

Nakládejte se spotřebiči správně

Než odejdete do práce nebo odjedete na dovolenou, ujistěte se, že jsou veškeré momentálně nepotřebné spotřebiče vypojeny ze zásuvek. Proč? I když se některé mohou zdát jako vypnuté, mohou být pouze v režimu stand-by, který, byť v menší míře, elektřinu stále odčerpává.

Dále je důležité se o zařízení v domácnosti dobře starat a pravidelně je čistit. Kvůli usazeným nečistotám musí elektrická trouba na přípravu pokrmu vynaložit více energie. Obdobně to je i u mrazáku a ledničky – pakliže nejsou odmrazovány, musejí vynaložit více úsilí a pro udržení dané teploty zvýšit výkon.

Změňte své návyky

Nejen vypínáním a pravidelným čištěním spotřebičů se dá ušetřit. Pokud máte vytápění na elektřinu, ušetřit můžete i prostým snížením teploty v místnostech. Naučte se zhasínat světla v chodbě a v pokojích, kde zrovna nejste. Pračku nebo myčku zapínejte opravdu až tehdy, kdy ji naplníte celou, a ne pouze kvůli dvěma kouskům oblečení. Takovéto drobnosti se postupem času nastřádají a uvidíte, že se to ve finálním vyúčtování také promítne.

Nebojte se investovat

Běžte na to chytře a investujte do fotovoltaické elektrárny na střechu. Taková investice se vám v budoucnu vrátí. Instalace fotovoltaiky vám přinese největší energetickou soběstačnost. Případné přetoky elektřiny pak vyřešíte pomocí služby Elektřina pro soláry. I malý krůček vstříc zelenější budoucnosti a plnější peněžence v podobě „obyčejných“ úsporných opatření se ovšem počítá. Tak vzhůru do toho!

zdroj foto:Freepik.com

Autor: placená inzerce


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa