Ministerstvo pomůže obcím s bytovou výstavbou: Připraveno je 400 milionů korun

15.5.2024

ilustrační foto, pexels.com

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) přišlo s novou finanční podporou, která pomůže obcím a krajům připravit projekty na stavbu a opravy bytů. Tentokrát je připraveno 400 milionů korun z evropských fondů, konkrétně z Národního plánu obnovy. Celkově už MMR poskytlo nebo poskytne na tyto účely asi 1,4 miliardy korun.

Proč je to důležité?

„Budování obecních bytů je skvělý způsob, jak zajistit dostupné bydlení. Velká města to už vědí a postupují tímto směrem. Menší obce ale často narážejí na problém drahé přípravy projektů, což jim brání získat další dotace nebo úvěry na stavbu a rekonstrukce,” vysvětluje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Právě proto je tu nová podpora ve výši 400 milionů korun, která by měla pomoci připravit projekty s celkovými investičními náklady kolem 4 miliard korun.

Co to znamená pro obce?

Tato výzva MMR pomůže obcím připravit projekty na výstavbu dostupného nájemního bydlení. Mohou se přihlásit obce, kraje a jejich organizace. Peníze jim pomohou připravit projekty až do fáze vyhlášení soutěže na dodavatele. Podpora pokryje až 100 % uznatelných nákladů (bez DPH) na projektovou dokumentaci, studie proveditelnosti, stavebně technologické řešení nebo architektonické a urbanistické soutěže. Obce mohou také využít podporu na přípravu smluv typu Design and Build, PPP a EPC, které jim umožní spolupráci se soukromým sektorem.

„Chceme, aby se obce nebály spolupracovat na projektech dostupného bydlení s bankami nebo developery. To jim může pomoci překonat nedostatek vlastního kapitálu nebo odbornosti a získat byty za rozumný nájem pro mladé rodiny nebo různé prospěšné profese,” dodává Bartoš.

Jak to vypadá teď a co čeká do budoucna?

Z průzkumu MMR z loňského roku vyplývá, že jen asi třetina větších obcí v ČR měla v posledních osmi letech zkušenost s vlastní bytovou výstavbou. Zároveň asi 70 % všech obcí není se svým bytovým fondem spokojeno. „Nechceme opakovat chyby minulých vlád, kdy dotace na výstavbu obecních bytů nenacházely zájem žadatelů. Nebyl to nezájem o výstavbu, ale spíš nepřipravenost projektů. Díky této podpoře mohou mít obce projekty připravené a jakmile se objeví možnost výhodného financování, budou na to připravené. To je klíčové pro nastartování dlouhodobého budování obecních bytů,” vysvětluje Bartoš. Obce mají podle pravidel výzvy realizovat výstavbu do deseti let od získání podpory, což pomůže zvýšit počet dostupných nájemních bytů v následujících letech.

Praktická podpora a poradenství

V rámci reformy Bydlení pro život nabízí MMR obcím praktické poradenství ohledně financování, přípravy a realizace projektů. K dispozici jsou odborníci z Kompetenčního a koordinačního centra a Regionálních center podpory investic pod Státním fondem podpory investic. Ten ve druhé polovině roku spustí program Dostupné bydlení, kde obce i soukromé subjekty mohou získat dotace a úvěry na výstavbu, rekonstrukce a nákupy bytů v hodnotě přes dvě miliardy korun. Na výběru vhodných projektů a možnostech financování spolupracuje MMR s Evropskou investiční bankou.

MMR začalo přijímat žádosti ve výzvě na přípravu bytových projektů na začátku května.

 

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa