Nová podpora sociálního bydlení: až 68000 Kč/m2

15.2.2024

ilustrační foto: pixabay.com

Vláda spustila nový program podpory sociálního bydlení. Ten má potenciál změnit životy mnoha lidí. Díky finančním prostředkům ve výši 1,9 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj se otevírají dveře pro obce, neziskové organizace a církve k realizaci projektů sociálního bydlení. Výzvy mohou nastartovat výstavbu, rekonstrukce a pořízení bytů, bytových domů i nebytových prostor a jejich úpravu pro potřeby sociálního bydlení. Pomohou také s pořízením nezbytného základního vybavení.

Hlavním cílem je přiblížit sociální bydlení širšímu spektru žadatelů a učinit z něj dostupnou a atraktivní možnost. Nové podmínky programu nabízejí financování 70–85 % nákladů na výstavbu, rekonstrukci, nebo pořízení bytů, což značně snižuje finanční zátěž pro žadatele. Pokrytí přímých nákladů projektu ministerstvo pro místní rozvoj nově navýšilo o více než pětinu na až 68 000 korun na m2. Dále zjednodušilo správu nájemních smluv v podpořených projektech a umožnilo je uzavírat až na pět let.

Kdo se může těšit na nové bydlení?

Program je zaměřen na osoby bez vlastního bydlení, které se potýkají s bytovou nouzí, žijí v přeplněných domácnostech, nebo jim hrozí ztráta stávajícího bydlení. Podmínkou je, že jejich příjmy nesmí překročit určený limit, což zajišťuje, že pomoc směřuje k těm, kdo ji opravdu potřebují. Celkem je v cílové skupině podpory sociálního bydlení asi 130 000 osob.

Budoucnost financování sociálního bydlení

Jak uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, trend ve veřejné podpoře bydlení se ubírá směrem k postupnému snižování dotací a přechodu na zvýhodněné úvěry. Tato změna představuje strategický krok k dlouhodobě udržitelnému modelu financování, který by měl zajistit stabilní podporu sociálního bydlení i do budoucna. Ministr Bartoš zdůraznil, že současné výzvy v rámci IROP mohou být pro mnohé žadatele jednou z posledních příležitostí získat dotace na pokrytí až 80 % investičních nákladů, a vyzval zejména obce a neziskové organizace, aby této možnosti využily naplno.

Co je to sociální bydlení?

Sociální bydlení představuje formu bydlení, která je finančně dostupná osobám s nižšími příjmy nebo osobám, které se nacházejí v obtížných životních situacích. Jeho cílem je poskytnout stabilní a bezpečné bydlení, které podporuje sociální a ekonomickou integraci obyvatel. Sociální bydlení tak představuje klíčový nástroj ve snaze o zajištění dostupného a kvalitního bydlení pro všechny členy společnosti, zejména pro ty, kteří by si bez státní podpory nemohli dovolit adekvátní bydlení.

zdroj foto: pixabay.com

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa