Nový stavební zákon: Přechodné období až do roku 2027

3.4.2024

Nový stavební zákon přinese řadu výhod. Zdroj foto: pexels.com, Andrea Piacquadio

Zavedení nového stavebního zákona a souvisejících vyhlášek přináší významný posun v procesu povolování staveb. S účinností od 2. dubna 2024 se zavádí přechodné období, trvající do 30. června 2027, během kterého bude možné projekty podávat a schvalovat dle stávajících pravidel. Nová legislativa má usnadnit stavebníkům přechod a nabízí výhody jako jednodušší dokumentace a rychlejší povolení staveb.

Zásadní změny pro stavební průmysl

Leona Gergelová Šteigrová, vrchní ředitelka sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Ministerstva pro místní rozvoj, zdůraznila, že nový zákon přináší stavebníkům a úřadům řadu výhod. Patří mezi ně pevné lhůty pro povolování, digitalizaci stavebního řízení, a odstranění zastaralých požadavků. Novela stavebního zákona, schválená Sněmovnou a následně Senátem, byla publikována ve sbírce zákonů v červnu a následovalo zpracování prováděcích vyhlášek.

Vyhlášky pod lupou

Vyhláška o požadavcích na výstavbu

Tato vyhláška znamená pro stavebníky výraznou úlevu, protože modernizuje a zjednodušuje řadu stavebních požadavků. Například, některé zastaralé požadavky na oslunění nebo specifikace výšky rodinných rekreačních staveb byly zcela odstraněny. Změny také snižují nároky na počet parkovacích míst a ruší nutnost oddělování toalet od předsíní. V závislosti na lokalitě mohou tyto změny významně snížit investiční náklady na bytovou výstavbu.

Kromě toho vyhláška zjednocuje technické požadavky řady dosavadních předpisů, což vede k výraznému sjednocení právní úpravy. Města jako Praha, Brno, a Ostrava mají nyní možnost vydávat vlastní stavební předpisy, které, pokud jsou vydány, přebíjejí ty celostátní.

Vyhláška o dokumentaci staveb

Tato vyhláška značně zjednodušuje proces přípravy dokumentace pro povolení záměru. Dokumentace bude nyní jednostupňová, což eliminuje potřebu vypracovávat ji zvlášť pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Rozsah a podrobnost dokumentace se výrazně omezí, což představuje značnou úsporu času a zdrojů pro projektanty. Vyhláška navíc usnadňuje práci při komplexnějších stavebch tím, že zavádí „přílohu pro dokumentaci povolení souboru staveb“, která sjednocuje požadavky pro různé typy staveb.

Vyhláška o stanovení obecních stavebních úřadů

Zřízení obecních stavebních úřadů a definice jejich správních obvodů zůstává v rukou obcí, čímž se zajišťuje, že rozhodování o stavebních záměrech bude vždy vedené s hlubokou znalostí lokálních podmínek. Tato vyhláška přispívá k decentralizaci stavebního rozhodování a podporuje efektivnější a rychlejší proces schvalování.

Vyhláška o provedení některých ustanovení stavebního zákona

Tato vyhláška zahrnuje širokou škálu nástrojů a procesů, od formulářů pro žádosti až po regulaci stavebně technické prevence. Zavádí digitalizaci stavebního řízení a zajišťuje, že všechny související formuláře budou strojově čitelné. Tím umožňuje, aby Portál stavebníka byl pro žadatele co nejpřístupnější a nejefektivnější.

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa