Velký krok k dostupnému bydlení: 12 miliard na nájemní byty

10.4.2024

Nájemní bydlení pro mladé bude dostupnějí. Zdroj foto: pexels.com, Alena Darmel

Po dvou desetiletích členství v Evropské unii Česká republika otevírá novou kapitolu v oblasti bydlení. Evropská komise schválila financování dostupných nájemních bytů z veřejných zdrojů. To znamená zásadní změnu v přístupu k řešení bytové krize, nabízejí se nové možnosti pro mladé lidi a prospěšné profese po celé republice.

Nové příležitosti pro mladé a profese v regionech

Záměrem je poskytnout mladým lidem a klíčovým profesním skupinám v regionech větší přístup k dostupnému bydlení. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš zdůraznil, že v zahraničí hraje sektor dostupného bydlení klíčovou roli při zvládání bytové krize. To signalizuje důležitost této iniciativy pro Českou republiku.

12 miliard do roku 2030

S rozpočtem nastaveným na dvě miliardy korun pro první rok a očekávanou podporou až dvanácti miliard korun do roku 2030, představuje program významnou investici do budoucnosti českého bydlení. Financování bude směřováno do výstavby, rekonstrukce nebo nákupu dostupných nájemních bytů, s cílem postupně vrátit investované náklady prostřednictvím dostupného nájemného pod úrovní tržního nájemného.

Příklady ze zahraničí

Podle ministra Bartoše slouží jako inspirace úspěchy dostupného bydlení v zemích jako Irsko a Švédsko, kde podobné programy ukázaly pozitivní dopad na realitní trh a celou společnost. Tyto příklady ukazují, že investice do dostupného bydlení může stabilizovat trh a podpořit ekonomiku i v těžkých časech.
Dostupné bydlení je prezentováno jako klíčový prvek pro řešení bytové krize, poskytující stabilní a cenově dostupné možnosti pro široké spektrum obyvatel. "Chceme, aby tu byla důstojná alternativa pro lidi, kteří z různých důvodů nedosáhnou na vlastní bydlení," říká Bartoš.

Program dostupného bydlení je součástí rozsáhlejší reformy "Bydlení pro život", která zahrnuje nové zákony a opatření pro zlepšení podmínek bydlení v ČR. Tento krok směrem k dostupnějšímu bydlení v České republice přináší naději na lepší a spravedlivější bydlení pro všechny.

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa