Vrátí se neobydlené byty zpět do hry?

3.1.2024


V bytových domech v České republice je nyní přibližně 200 tisíc bytů, které nejsou dlouhodobě obydlené. Vyplývá to z nové studie Ministerstva pro místní rozvoj. V porovnání s rokem 2011 tak došlo k navýšení neobývaných bytů zhruba o 40 %. Jedním z důvodů, proč nejsou tyto byty obývány, je nevyhovující technický stav nemovitostí. Ministerstvo má v plánu podpořit rekonstrukci těchto bytů. Resort zajistil z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce. Cílem je vrátit prázdné byty na trh s bydlením.

V Česku se podle posledního Sčítání domů a bytů z roku 2021 nachází celkem 860 tisíc neobydlených bytů. Tento počet se za posledních 30 let zdvojnásobil. Zhruba 70 % z těchto bytů se nachází v rodinných domech. Podle expertního odhadu MMR je skutečně dlouhodobě neobydlených bytů asi 577 tisíc, z toho 200 tisíc v bytových domech. Především na poslední zmíněnou kategorii se zaměřuje analýza resortu.

„Počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech se v podstatě vyrovnal nové výstavbě za posledních deset let. Výrazně to prohlubuje krizi bydlení, protože těch 200 tisíc bytových jednotek pak na trhu prostě chybí," uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.  Podle něj je to další důkaz, že jen výstavba samotná dostupnost bydlení nezvýší, v reformě Bydlení pro život proto ministerstvo podpoří i rekonstrukce. Jedním z dalších kroků bude i snížení rizika spojeného s pronajímáním bytů.

Přibližně pětina dlouhodobě neobývaných bytů se nachází v bytových domech, které vznikly nebo prošly rekonstrukcí po roce 2001. Jde o tzv. investiční byty používané pro jiné účely než bydlení, například zůstávají dlouhodobě prázdné nebo se mohou nabízet pro krátkodobé ubytování. „Jsme v situaci, kdy se investorům zjevně vyplatí část bytů vůbec nenabízet k nájmu. V návrhu zákona o podpoře v bydlení proto máme i systém garancí a asistence pro ohrožené domácnosti. Když se do něj majitelé dobrovolně zapojí, výrazně se jim sníží riziko spojené s pronajímáním. Je to pro-tržní recept, který například na Ostravsku, v Plzni nebo Brně už dobře funguje. Rádi bychom takto na trh dostali každý rok až 2 tisíce soukromých bytů,“ dodal Bartoš.

zdroj foto: pixabay.com

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa