Výrobci cihel vzhlížejí do roku 2024 s optimismem

5.3.2024

ilustrační foto, pexels.com

Optimistické zprávy zaznívají před začátkem hlavní stavební sezóny z řad výrobců pálených cihel. Podle nich je vidět značné oživení trhu, roste poptávka po stavební materiálu. Některé podniky obnovují provoz v závodech s pozastavenou výrobou. Jako hlavní příčinu cihláři uvádějí pokles úrokových sazeb hypoték či snížení sazby DPH u bytů a stavebních prací.

Hypotéky hybatelem trhu

Rok 2024 bude pro stavební trh rokem očekávání a pozvolného růstu. Podle generálního ředitele společnosti Wienerberger Kamila Jeřábka je výhled do tohoto roku pozitivnější než ten předchozí. Zásadním milníkem bude vývoj výše úrokových sazeb, který ovlivní příliv nových investorů a také zájem o stavbu rodinných domů. Podstatné bude prolomení 5% hranice, která by měla přijít v polovině roku. Společnost také počítá s obnovením výroby ve svých závodech během února a března. Po zimní odstávce spojené primárně s technologickými inovacemi a údržbovými pracemi vrací zpět do provozu osm závodů z deseti. Bez přerušení i nadále běží provoz v Cihelně Kinský v Kostelci nad Orlicí. Naopak v režimu dlouhodobé odstávky setrvá závod v Týně nad Vltavou.

Roste poptávka po nových bytech

Poptávka po nových bytech v Praze se v minulém roce každý kvartál zvyšovala a v posledním čtvrtletí dosáhla svého dlouhodobého průměru. Inflace se stabilně snižuje a probouzí se také hypoteční trh. Na růst poptávky měly vliv i dočasné prodejní pobídky, marketingové bonusy, zaváděcí ceny v nově spuštěných projektech a snížení sazby DPH z 15 na 12 % u bytů do 120 m2, které někteří prodejci promítli do cen ještě před koncem roku. Vzhledem k dalšímu očekávanému uvolňování podmínek pro získání hypoték a postupnému snižování úrokových sazeb se dá i v letošním roce očekávat vyšší zájem o nové bydlení.

Velké změny lze čekat až v druhé polovině roku

I přes optimistické nálady se výraznější změna dá podle zástupců firem očkávat až v druhé polovině roku.
"Průměrná úroková sazba u komerčních hypoték se dnes pohybuje nad pěti procenty. Prolomení této hranice, která by měla být pro obnovení stavebního trhu klíčová, vyhlížíme v polovině roku," říká Kamil Jeřábek ze společnosti Wieneberger. Jeho slova potvrzují Petr Porubský ze společnosti Heluz a Marek Žídek z KM Beta. Oba téměř shodně uvádějí, že oživení lze očekávat až v druhé polovině roku v návaznosti na pokles úrokových sazeb u hypoték. Jan Fiala z Cihelny Štěrboholy pak očekává, že zvýšenou poptávku bude táhnout především privátní sektor. Současně doufá, že se rozhýbe obecní a družstevní výstavba, která je nyní téměř na nule kvůli malé podpoře státu.

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

24.5. - 25.5.2024
Frýdeckomístecký veletrh: Stavba - Teplo - Energie - Auto - Zahrada - Hobby
Frýdek-Místek - Hala Polárka

30.8. - 1.9.2024
Dům Louny
Louny - Výstaviště

17.9. - 21.9.2024
For Arch
Praha - PVA EXPO PRAHA Letňany
 

 další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa